FLASH NEWS
Thursday, October 22, 2020

Gaji offshore sebulan

Dalam kebosanan malam, saje-sajelah cari maklumat tentang gaji jurutera offshore kat internet. Silap besar. Sekarang ni tengah menyesal sebab salah bidang. Orang kata gaji jurutera dalam bidang oil and gas paling tinggi adalah dari company Schlumberger.

gaji offshore sebulan

Berdasarkan penceritaan rakan yang bekerja di Petronas yang saya kenal masa Asia Harley Days dulu, orang Schlumberger ni kalau jumpa kawan, mesti dia yang belanja. Pada mereka, kalau orang lain belanja boleh jatuh air muka sebab income diorang banyak sangat. Untuk field engineer, average dalam RM20, sebulan. Kerja tahun dah boleh jadi jutawan. Basic salary pula adalah dalam lingkungan RM6, — RM7, sebulan.

So berapa pulak orang Petronas dapat? Untuk junior executive, dalam RM3, — RM4, sebulan. Saya andaikan junior ni adalah fresh graduate. Memang seronok macam ni. Untuk lain-lain jawatan:. Dan saya juga difahamkan bonus tahunan Petronas boleh mencecah bulan.

Walaupun diorang cakap dah tolak cukai tinggal bulan punya bonus, masih lagi banyak woi! Bersyukur sikit. Sebenarnya dulu dah pernah pergi UTP untuk inverview. Dipilih daripada result trial kot boleh kira power la result trial boleh qualify untuk interview UTP. Tapi rezeki bukan kat situ dan lagipun dulu takde exposure tentang peluang dalam oil and gas ni.

Too bad. Kalau tau dah go all out lepas dapat result SPM.Memang antara gaji tertinggi kat dunia nie gaji yg kerja2 kt offshore pun. Sakit woi.

The most amazing thing happened to me there. SAD : Korang tahu kan tempat duduk pengadil badminton yang tinggi tue yang dalam orang putihnyer dipanggil umpire chair. Urm, nak dijadikan citer, tgh-tgh main, shuttle terkeluar court dan mendarat betul2 kat atas umpire chair tue. Masa aku panjat nak amik shuttlecock tue, secara rasminya aku tergelincir sebab tersalah pijak anak tangga kerusi tue.

Lalu, tergolek la aku jatuh ke bawah. Nasib baik kerusi tue tak terbalik sekali kat aku. Kalau tidak, tak der la post nie sekarang.

Alamatnya kat student room la aku. Teringat lecturer pernah cakap, kalau kitorang nak jadi engineer, pilihlah engineer yang kerja kat offshore. Tak kiralah apa jenis engineer, pilihlah kerja yang dapat berada di offshore. Bukan sebab best duk tengah laut, sebab gajinyerrrrr So, dalam kebosanan malam ni, saje-sajelah cari maklumat tentang gaji engineer offshore kat internet. Manalah tahu suatu hari nanti Akashah Qi dapat kerja kat offshore ke.

Mesti ramai gadis sunti di luar sana yang akan terkejar-kejar kat aku Erk :p. Berdasarkan apa yang aku dengar dari pak cik 2x aku, orang Schlumberger ni kalau jumpa kawan, mesti dia yang belanja. Pada mereka, kalau org lain belanja boleh jatuh air muka sebab income diorang byk sangat. Ade ke macam tu pulak Kalau macam tue, lepas habis belajar nanti, aku nak duduk di kawasan Head Quarter Schlumberger yang ada kat Houstan atau Paris tue la.

Nanti, boleh dapat housemate orang Schlumberger. Hari2 tak payah aku keluarkan duit nak makan. Diorang yang belanja. Ok, berhenti mengarut. Untuk pengetahuan korang semua, gaji field engineer di Schlumberger, average dalam RM20, sebulan. Kerja tahun dah boleh jadi jutawan. Basic salary pula adalah dalam lingkungan RM6, — RM7, sebulan. Hebat tak?OK seperti yang aku janjikan, bukan semua orang boleh atau layak untuk bekerja di offshore.

Hanya mereka yang betul-betul fit dibenarkan berada di atas platform, mat fit tidak digalakkan sama sekali. Berusia at least 18 tahun ke atas — biasanya lepasan SPM lah. Sementara nak tunggu result tu ok juga cari pengalaman. Masalahnya sukar juga nak dapatkan company yang nak recruit worker yang tidak pernah ada pengalaman bekerja ni.

Lawat web dia kalau nak tahu lebih lanjut. Tak jauh pun, area Batu Rakit Kuala Terengganu jer. Alamat seperti di bawah ni:. Tapi kalau kena hantar kat onshore macam di Onshore Gas Terminal, Paka ka.

Safety Passport — Conpulsory, wajib. Bagaimana nak dapatkan safety passport ni. Ada berpuluh-puluh courses di sini tetapi yang wajib untuk bekerja di offshore :. Untuk bekerja di sebelah platform Petronas, anda perlu ada 4 courses. Exxonmobil setakat ini mewajibkan 3 courses.

Kelayakkan untuk berkerja di offshore

So tanpa course ini anda tidak akan dapat passport, takde passport maaf anda tidak dibenarkan. Walau bagaimanapun kalau anda seorang VIP, kalau takde anda maka kerja tak boleh buat, masih ada peluang untuk anda terlepas untuk sekali namun bergantung kepada keadaan. Berapa ribu ringgit Malaysia?

Anda boleh contact TSTC atau layari website dia orang. Physically fit — Macam aku terangkan di atas, hanya personnel yang fit sahaja yang boleh bekerja di sana, yang jenis lemah lembik dinasihatkan tak perlu memohon lah.

Alasan aku, kita akan bekerja di sebuah tempat yang kotor, bahaya, cuaca yang tak menentu atau ringkasnya kerja-kerja yang memerlukan kekuatan fizikal dan mental. Everything nak cepat, kalau lambat panas lah telinga. Begitu juga dengan crew-crew otai yang dah lama bekerja di sana, ada yang hampir 30 tahun!

So puak-puak otai ni ada yang kasar ada yang sebaliknya. Kalau dapat bekerja dengan satu team yang baik tu ok lah, kalau puak yang satu lagi tu, alamat nak kena demob je lah. Mentallity Fit — Kalau cepat terasa hati, suka menangis, cepat tersentuh atau apa saja peel yang sewaktu dengan kaum hawa tu sekali lagi dinasihatkan tak perlu apply lah. Sebab, sendiri mau ingat kita nak bekerja di pelantar minyak nun di tengah laut, bukannya di kedai salun rambut.

Medical check-up — Anda perlu jalani medical check-up terlebih dahulu, x-ray apa-apa yang patut.Salam semua, sejak 11 Meisaya publish artikel cara untuk kira gaji overtime ini, punya lah banyak yang mintakan saya untuk kirakan pula balik untuk anda.

Gaji Jurutera Offshore – Apesal Aku Tak Masuk Bidang Oil & Gas Dulu?

Bukan lah saya marah, cuma kadang kadang, malas la pula saya nak kira kan pula satu satu. Jadi, ada baiknya kalau saya sediakan calculator untuk mudahkan semua.

Calculator ni, bukan calculator biasa. Saya cuba cari mana mana calculator di web untuk paparkan dalam blog ni, tapi macam tak ada. Mungkin memang tak ada. Lantas, saya terpaksa sediakan satu persamaan khas dari Excel…. Apa yang anda perlu lakukan hanya masukkan jumlah Basic Salary dalam kotak oren pekat itu gantikan no dan juga isi bahagian OT rate untuk 1. Kalau tak ada, hanya buatkan ia kosong sahaja. Unit untuk rate OT 1. So katakan anda kerja shift macam saya, OT 12 jam dalam sehari.

Bocoran gaji-gaji pegawai di beberapa perusahaan/BUMN/Institusi di Indonesia

Katakan total OT tu ialah 4 hari, tukarkan kepada unit jam, so ia akan jadi 48 jam. Seperti yang saya buat di atas. Selepas anda masukkan, nanti persamaan excel ini akan kira anda punya Estimate Net Income!

Minta rujuk HR untuk cara kira yang betul betul punya. Apa yang saya sediakan di atas, hanyalah anggaran kasar untuk semua lapisan masyarakat yang bergaji. Hah gitu…. Jangan jelas lagi, saya rasa anda semua tak gunakan calculator yang atas ni, sebab pengiraan di atas khas untuk daripada cara kira gaji di HR tempat saya bekerja sahaja.

Jadi mungkin cara kira di tempat kerja anda tu lain. Maka, saya ada sediakan lagi satu calculator yang lebih bersifat umum cara pengiraannya….

Di mana cerita saya kirakan gaji untuk orang ini bermula? Ceritanya macam ni, wife saya ada mintakan saya untuk kirakan gaji abang dia sebab dapat tempat baru di baru di Kelantan. Macam kilang saya ada yang 2.

Sekarang, saya akan darab dengan 1. So dalam sebulan, ada 26 hari bekerja. Dalam 26 hari bekerja akan ada 52 jam ot 26 hari x 2 jam. Saya reply la wasap wife saya dengan RM Jawapannya lari dalam 4 ringgit daripada apa yang saya kira iaitu RM Tak pasti lah, cara kilang itu kira. Tapi yang pasti, lebih kurang dekat juga kan. So, betul lah gamaknya cara kira gaji saya ni kan?

Sekarang, saya nak gunakan Calculator Khas yang saya buat untuk kira gaji swasta di atas pula…. RM Bergantung juga.

Ini Senarai 10 Pekerjaan Gaji Tertinggi Di Malaysia Bagi Tahun 2017

Untuk kira gaji ini, kalau ikutkan pengalaman saya, mula mula saya pun tak perasan benda ni. Kawan yang cakap dulu. Ialah, jumlah OT hanya akan ambil separuh daripada jumlah gaji pokok.

Gaji 2minggu TOYO

Sebelum ini saya pernah gaji RManda boleh baca pengalaman kerja saya disini.Header Ads. Saya seorang surirumah dan suami pekerja offshore. Kami sudah berkahwin 4 tahun dan ada seorang anak berusia 3 tahun. Tuntutan kerja menyebabkan suami slalu outstation 3 hingga 6 bulan lamanya.

Saya ada 3 masalah utama dlm perkahwinan ini. Pertama, setiap kali suami balik dan sampai ke rumah. Saya kurang senang kerana naluri seorang ibu ingin tunjukkan perkara yang baik2 sahaja pada anak. Aksi bersama suami isteri bukanlah permandangan yg baik untuk anak kecil.

Apabila saya melengah2 dengan hidangkan makanan atau segera ke bilik untuk menidurkan anak, suami menjadi dingin dan tidak akan menyentuh saya hingga 3 minggu lamanya. Masalah kedua, apabila suami balik bercuti. Malangnya ibu mertua terlalu kerap menelefon suami untuk membawanya berjalan2 melawat saudara-mara, pergi kenduri kendara, atau berjalan2 bercuti.

Jarak rumah kami dengan ibu mertua dalam 40minit. Boleh dikatakan seminggu hari suami terpaksa melayan kehendak ibunya. Pada awal perkahwinan saya rasa bahagia sebab dapat selalu berkumpul bersama.

gaji offshore sebulan

Tapi lama-kelamaan saya rasa seolah2 saya dan suami langsung tiada masa berdua untuk selesaikan masalah yg terpendam. Cuma kami terlalu letih berlulang alik dan kerap travel ke rumah saudara-mara yg jauh. Dah macam sepanjang tahun adalah hari raya.

gaji offshore sebulan

Kehidupan saya, suami dan anak hanya habis dalam perjalanan dan melayan ibu mertua. Suami tidak pernah berkira untuk memberi belanja kepada keluarganya termasuk anak-anak buah nya. Namun naluri seorang ibu terusik juga bila anak sendiri pakai baju lama yg sendat2 tak berganti dan hanya makan maggi sup ayam semasa suami outstation sedangkan anak-anak buah dimewahkn dengan duit belanja dan makan yg sedap2.

Pendek kata suami obsessed melebih2 kan keluarga besarnya dahulu berbanding saya dan anak. Masalah ketiga berkait rapat dengan masalah pertama dan kedua, suami meremeh2kan soal nafkah.

Apabila kerap dingin dan mengelak untuk bersama, saya selalu berasa sedih. Setelah berkahwin, meniti hari2 tanpa suami yg bekerja offshore adalah sgt perit. Sunyi, rindu, risau dan macam2 doa setiap hari hanya untuk dia.Semua orang punya pilihan bro Jadi ngga usahlah membandingkan satu pekerjaan dengan pekerjaan lainnya, semua ada plus minus nya, dan sekali lagi, itu pilihan kok.

Saya telah berpikir bahwa semua perusahaan pinjaman online curang sampai saya bertemu dengan perusahaan pinjaman Suzan yang meminjamkan uang tanpa membayar lebih dulu. Nama saya Amisha, saya ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan orang-orang yang mencari pinjaman internet di Asia dan di seluruh dunia untuk berhati-hati, karena mereka menipu dan meminjamkan pinjaman palsu di internet.

Saya ingin membagikan kesaksian saya tentang bagaimana seorang teman membawa saya ke pemberi pinjaman asli, setelah itu saya scammed oleh beberapa kreditor di internet. Saya hampir kehilangan harapan sampai saya bertemu kreditur terpercaya ini bernama perusahaan Suzan investment.

Perusahaan suzan meminjamkan pinjaman tanpa jaminan sebesar juta rupiah Rp Saya sangat terkejut dan senang menerima pinjaman saya. Saya berjanji bahwa saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi jika Anda memerlukan pinjaman, hubungi mereka melalui email: Suzaninvestment gmail.

Anda juga bisa menghubungi saya: Ammisha gmail. Ka boleh aku tanya, klo cuti pribadi, mang kita kena admin untuk gantiin kita kerja, selama kita cuti. Gak lah Cuti adalah hak karyawan. Kalo cuti ya manajemennya yang akan atur utk carikan pengganti, karyawan yang cuti gak kena admin. Biasanya pekerja offshore menyelesaikan semua urusan di darat selama dia off ke darat, jadi dia gak perlu ambil cuti.

Sayang cutinya, mending nanti diambil buat libur panjang. Kalau perjanjian kerjanya gak ada cuti karena off di daratnya cukup lama, biasanya para pekerja offshore menyelesaikan semua urusan di darat saat mereka off ke darat. Identiknya kalo kerja diluar negeri di perminyakan di pengeboran lepas pantai lebih halal lebih kelihatan apa yang dikerjakan,dari pada menjadi anggota DPR,kakak sepupu yang kerjanya di kapal pengangkut perbekalan,atau onderdil serta alat untuk ngebor dilepas pantai,itu gajinya udah gede,emang bener kalo ga kerja ga dapat duit,tapi kakak sepupuku wlw ga kerja satu tahun itu ga masalah,ibarat kata gaji bulan kerja untuk biaya hidup 1 tahun dengan gaya menengah ke atas.

Di sini untuk rig crew yg bagian paling bawah aja 5 jutaan, apalagi kalau rating nya dah barge master atau OIM apalagi capten Yg penting kerja sesuai passion. Tiap orang beda2 passionnya. Jadi bisa happy. Temanya bagus juga.FYI Di bawah ini beberapa hasil memata2i rata2 standar gaji basic salary utk fresh grad di beberapa company, mohon maaf jika ada data yg tidak lagi valid harap maklum karena data ini berasal dr berbagai sumber yg mungkin juga berasal dari data tahun sebelumnya.

Tp paling tidak kisarannya bisa kita jadikan acuan. Semoga bermanfaat bagi rekan2. Jadi THP rata2 akuntan publik antara 6 — 8juta. Hmm, kayaknya salah besar deh itu… Biasanya klo lagi bagus juga paling 16x setahun…. Yang penting ada transparasi dan bisa dipertanggung jawabkan. Wah di PLN yg ketinggalan itu bapak perusahaannya, masak gaji anak perusahaan lebih besar dari bapaknya Seharusnya semua pendapatan total PLN dibagi dulu ke bapaknya baru sisanya di berikan ke anaknya.

Tapi semoga PLN tambah JAYA bukan tambah melorot uang piket tambah kecil, tunjangan baju dinas gak ada, sampai material untuk pemeliharaan tersendat padahal janji atasannya material berlimpah, ternyata hanya janji belaka. Woooow… informasi yang menarik. Thanx for sharing mas. III, kalo G. I pegawai paling dasar per bulan nya 3 jutaan. Plies di bantu, email ke rottaahma2 gmail. Kalo di PTFI supervisor gak selevel lho sama superintendent.

Superintendent itu Manager-2 sedangkan supervisor itu Manager Gaji Superintendent tergantung departmentnya start jt. Supervisor sekitar 10jtan. Itu baru masuk kerja, tapi kalau bosnya level supervisor ke atas bisa jt per bulan, karena dari luar negeri. Semoga bermanfaat. Gaji bruto setahun untk posisi forman tdk lbh dr jt.

Ada yg tahu Salary di Bisnis Sawit yang lagi Booming.?? Katanya Lumayan Gedhe. Bener Boss. ConocoPhillips 12 JT-an utk yg S Semoga rezekinya berkah dan bermanfaat, dan semoga rezeki kita bisa lebih baik dari mereka. MInta infonya…untuk gaji level supertendent pertambangan di kalimantan ada yang tau gak yaa? Bekerja memang bukan hanya untuk uang.


COMMENTS

Please Post Your Comments & Reviews

Your email address will not be published. Required fields are marked *